Tuesday, April 12, 2011

Kek..Japanese Soufle Cheese Cake...emmm sedapnyerr...

Kek ni buat semalam..hehee..alhamdulillah menjadi jugak...
ni resepinyer...
Bahan-bahan:
# 250g krim keju (suhu bilik)
# 50ml susu segar
# 4 biji telur (diasingkan putih dan kuning)
# 100g gula kastor
# 30g tepung jagung
# 2 sudu besar jus lemon(*tak pakai pun...ok jugak..)
# 1/2 sudu kecil cream of tartar

Cara-cara nak buat:
# Panaskan ketuhar pada 175C. Griskan loyang 18cm dengan kertas minyak.
# Pukul krim keju di dalam mangkuk. Masukkan susu dan terus memukul dengan kelajuan sederhana.
# Masukan 50g gula, kuning telur, tepung jagung, jus lemon dan cream of tartar. Kacau sebati.
# Pukul putih telur hingga kembang dan ringan. Masukkan baki 50g gula, sedikit demi sedikit dan terus memukul hingga kembang.
# Kaup balikkan separuh adunan putih telur ke dalam bancuhan krim keju. Kaup balikkan baki putih telur ke dalam adunan.
# Bakar dengan kaedah Bain Marie selama 45 minit.

*lebih sedap simpan dalam esbok..supaya rasa lebih umpphh...

# Bila dah masak,tutup api oven,biarkan di dalam tin pembakar hingga sejuk. Bila dah betul2 sejuk, bolehlah keluarkan dan hias dgn lemon cheese frosting.
# *** Utk lemon cheese frosting, pukul semua bahan dengan mixer hingga gebu dan hiaskan atas kek.

Bahan buat lemon cheese frosting:

# 125g krim keju
# 30g gula kastor
# 50g fresh cream
# 2 sudu besar jus lemon

selamat mencuba....sedapppp...

No comments:

Post a Comment