Friday, July 15, 2011

Resepi Puff...Inti Daging / Ayam...

Puff:
Roti Prata Jenama KAWAN (biasa guna jenis ini)

Biarkan dalam suhu bilik,supaya senang nak bentuk...

INTI DAGING REMPAH
1 biji kentang besar (dikupas dan didadu)
1 sudu besar mentega
1 biji bawang besar (dicincang halus)
1 cawan sayur campuran
200 gram daging cincang/ isi ayam (didadu)
3 sudu besar rempah kari daging
garam
lada hitam secukup rasa

Cara-cara:

1.Panaskan minyak dalam kuali.
2.Masukkan bawang dan goreng sehingga naik bau
3.Masukkan rempah kari daging.
4.Masukkan daging cincang dan gaul rata sehingga masak.
5.Masukkan kentang yang telah didadu bersama garam dan lada hitam secukup rasa.

Masak sehingga kentang empuk dan akhir sekali masukkan sayur campur (jika suka).
Gaul hingga sebati dan sedia untuk digunakan.

1.Sediakan roti prata,potong dua atau tiga bahagian.
2.Masukkan inti.
3.Kelim atau tekan-tekan yang bahagian tepi dengan garfu.
4.Oleskan / sapu dengan telur kuning atas puff.
5.Bakar dalam oven (suhu 180 darjah) dalam 20 minit gitu..bergantung dengan oven memasing yerr...


Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment