Saturday, November 9, 2013

Minum Petang....Kuih Cimpiang.....

Jangan tengok pada luarannya...tapi bila di ngap...waduhhhh ada fight dengan yang makcik berjualan wahahaaaa.....

Resepinya ini....

Bahan:Yis(peket kecil),butter / mentega (3 sudu makan),shortening(2sudu makan),gula(1 sudu makan),air suam (agak2 jer dalam setengah cawan) - benda2 ni semua masukkan dalam bowl n tunggu la dalam 5-8 minit sampai yis tu kembang......

Dah kembang masukkan telur sebiji.....garam secubit.....dan tepung gandum(dalam 2 cawan gitu)kacau sebati...pastu masukkan lagi tepung(agak-agak la),gaul....pastu tu uli dgn tangan sampai tak melekat ertinya dah boleh buat doh....

Pastu jgn lupa letaK inti (inti saya beli ready made jer).....INTI KACANG HITAM ...

Dah tu goreng dalam minyak terendam(saya tunggu doh kembang,isi inti,penyek pakai tangan sampai nipis..supaya inti rata..baru digoreng)....

Cuba la...sedap buat minum petang atau pagi.....Mudahkan resepinya....heheheeee

psttttt:Doh ni boleh jugak buat donat,roti gulung sosej(goreng).....dan satu lagi org Sabah bilang...kuih lingkaran atau kuih racun nyamuk....nanti kalau saya buat saya tempek gambar...hahaaaa

No comments:

Post a Comment