Nuffnang

Tuesday, August 28, 2012

Minyak Zaitun Kurangkan Kolesterol Dalam Darah

Masyarakat Mediterranean contohnya menggunakan minyak zaitun  sebagai salah satu bahan penting di dalam diet mereka.Diet  mereka ini dikenali sebagai diet Mediterranean.
Diet ini kaya dengan bahan-bahan makanan sihat seperti sayur-sayuran,buah-buahan,biji-bijian dan lemak (sekitar 40% dari jumlah kalori menyeluruh).Salah satu sumber lemak tersebut adalah dari minyak zaitun.
Kajian menunjukkan mereka yang mengamalkan pola diet ini berisiko lebih rendah untuk mengalami penyakit jantung berbanding yang mengikut pola barat.
Di dalam sebuah penyelidikan,di dapati orang dewasa yang mengambil sekitar dua sudu makan olive oil sehari selama seminggu,memiliki kadar kolesterol yang lebih rendah serta kadar antioksidan yang lebih tinggi di dalam darah.
Malah juga membantu menghalang penyakit jantung koroner,meminimumkan risiko kanser disebabkan kandungan antioksidan yang tinggu di dalamnya,khususnya vitamin E dan juga membantu penyerapan kalsium di dalam tulang sehingga membantu mencegah osteoporosis.Juga jika minyak ini digunakan mengantikan mentega,anda boleh mengurangkan 52 kalori.

Terdapat 3 jenis minyak zaitun utama yang boleh anda gunakan:
1.Extra Virgin Olive Oil
Mempunyai kadar asid yang paling rendah dan mempunyai rasa dan aroma yang paling baik.Selain itu,minyak ini juga bekerja paling baik dalam menurunkan kadar kolesterol dan paling kaya antioksidan.
2.Olive Oil
Merupakan campuran minyak zaitun yang disulingkan dengan kandungan extra virgin olive oil
3.Light Olive Oil
Minyak ini sudah disuling dan mengandungi kalori yang sama dengan dua jenis yang tadi.

No comments: