Nuffnang

Monday, December 30, 2013

Doa Keluarga Bahagia



Amalkan setiap hari selepas solat...insya allah..


semoga kita mendapat manfaatnya...:)

Pesanan Dato' Dr. Hj.Fadzilah Kamsah pasanglah niat sebelum bekerja setiap hari

Just perkongsian ilmu dengan apa yang disampaikan dengan Dato' Dr.Hj.Fadzilah Kamsah yang baik kita amalkan sebelum melangkah keluar rumah...kan...selalu tu memang pasang niat nak bekerja sebagai ibadah dan sumber mencari rezeki.....bila ada selitan dan bagaimana untuk kita meraih pahala sepanjang seharian bekerja maka haruslah kita take note kannnn....insya allah...yang baik itu datangnya dari Allah dan yang jahat tu dari manusia itu sendiri.....Just muhasabah diri sendiri dan audit mana-mana yang kurang kann..ada hari ni dan esok lagi kita berada dalam tahun 2013 ni....check it out......:)

Ni la saya ambil dari fb Dato' Dr.Hj Fadzilah Kamsah....

As salamu'alaikum shbt yg mulia. Allah berikan ganjaran kpd setiap amalan kita berdasarkan kpd niat kita. Menurut guru saya, org yg tak pasang niat bila pergi kerja, akhir bulan akan dpt gaji & akhir thn mungkin dpt bonus. Tapi mrk tak dpt pahala! 

Justeru, pastikan kita pasang niat2 yg murni bila nak pergi kerja. 

Sbg perkongsian, antara niat saya bila nak pergi kerja setiap hari: 

1. Nak cari rezki yg halal, 
2. Nak cari ilmu yg berguna utk di fahami, di hayati, di amalkan, di sampaikan & mendoakan guru2 kita, 
3. Nak kongsi ilmu dgn semua yg mahukan ilmu,
 4. Nak senyum kpd semua org yg di temui,
 5. Nak beri salam kpd semua org yg di temui, 
6. Nak buang dosa dgn kerja kuat. Bila penat waktu ptg, maka kepenatan kita akan hapuskan semua dosa kecil (maksud Hadis), 
7. Nak Allah sembuhkan penyakit-- bila dosa terampun, maka Allah akan sembuhkan penyakit!
 8. Nak cari kawan baru, 
9. Nak jumpa kawan lama, 
10. Nak rangsang orang lain berubah, 
11. Nak jadikan hari ini lebih baik daripada semalam. 

Bila kita pasang berberapa niat yg murni, Allah akan berikan pahala atas setiap niat, berikan ilham utk jayakan niat & beri kekuatan & semangat. Moga kita sentiasa pasang niat murni setiap kali nak pergi kerja & Allah rahmati kita semua. Aameen, wassalam.

Kalau sesiapa yang belum add / like fanpage Dato Dr.Hj.Fadzilah Kamsah...boleh baca update status beliau disini yerr....
Klik Sini untuk Pautan Di atas 

Thursday, December 26, 2013

Upgrade Diri Di Penghujung Tahun 2013...

Saya just share ilmu dari Datuk Dr.Maznah Hamid di laman facebook beliau yang sungguuh bermanfaat untuk semua orang terutama diri sendiri....

Maklumlah sepanjang sesaat,seminit,sejam ,30 hari,12 bulan macam-macam benda berlaku dalam hidup seharian
 ada yang terkurang dan terlebih..so,hujung tahun tu renungan pencapaian samada semakin baik atau tidak,semakin meningkat kah tidak....

so just renungan dan muhasabah diri...insya allah...
 
‘UPGRADE’ NILAIAN DIRI MU

Bila dah penghujung tahun ni, mari sama-sama kita audit diri masing-masing. Sejauh mana pencapaian sahabat sepanjang tahun ini. Menurun..meningkat atau mendatar saja?

Setiap insan mempunyai nilaian diri atau maruah yang begitu di jaga supaya tidak dicemari oleh mana-mana pihak tidak bertangungjawab. Apabila harga diri tercemar kesan yang ditinggalkan begitu menyakitkan. Keadaan menjadi semakin parah jika harga diri dicemari oleh diri kita sendiri.

Bagaimana meningkatkan nilaian diri anda :

1.BINA KEYAKINAN DIRI .
Keyakinan diri bermula dari dalam diri seterusnya terbina di situ. Jadi setiap kali anda ingin mencapai sesuatu matlamat, bayangkan diri anda sudah pun berada pada situasi seperti yang diharapkan. Yang pasti, ia berbentuk positif dan anda berjaya . Jadikan impian anda itu satu kenyataan dengan cara anda berusaha melaksanakannya, bukan sekadar berangan-angan kosong saja.

2.DAMPINGI ORANG LAIN.
Ucapkan kata-kata yang baik kepada orang lain. Senaraikan beberapa perkara yang anda suka dan hargai mengenai seseorang. Seterusnya berilah kerjasama semampunya yang boleh kerana dengan bantuan yang diberikan itu dapat meletak kan diri anda dalam keadaan yang lebih bahagia .


 3.BERTOLAK ANSUR DENGAN KESEMPURNAAN.
Kesempurnaan boleh melumpuhkan diri dan merencatkan cita-cita untuk mencapai sesuatu matlamat. Setiap manusia mempunyai kekuatan dan kelemahan diri. Jadi, potensi diri seharusnya terlebih dulu dikenali pasti supaya matlamat anda terlaksana sebaik dan semampu mungkin.

4.JAGA PERWATAKAN DIRI.
Perwatakan diri menjadi satu faktor kritikal dalam pembinaan harga diri. Anda tidak perlu memperlihatkan diri yang kusut ketika berhadapan dengan masalah tetapi sebaliknya semakin mengemaskan diri ketika itu supaya perasaan anda tidak terus menekan diri .

5.DAPATKAN KEREHATAN.
Setiap individu mempunyai cara tersendiri untuk merehatkan diri. Anda boleh bersenam, mendengar muzik, bersiar-siar dan sebagainya supaya fikiran dan perasaan mendapat ketenangan .

Tuesday, December 24, 2013

Bread Pizza.....

1 slice bread pizza
yang ni fav my kids...
dah tu paling senang dibuat....
asalkan ada sosej,daging ayamkah,daging kisar sama cheese dan butter
masukkan dalam oven,bakar dalam 8 minit gitu...
p/s ikut oven memasing yerr..nanti ada yang hangus...:p


Kasi potong kecil-kecil supaya anak kecilku senang mamam..kikikii


Yang ni request my hubby...bread chicken pie...hmmm sedappppp
saya buat ni dua lapis jer...
kalau sampai 4 lapis pon sedap...
bagagian init tu kasik lebih dan  lembabkan lagi dengan susu,
so bila time bakar tu tidaklah terlalu kering...
dan kali ni saya tambah tabur dengan parmesan cheese supaya 
rasa  cheese tu lagi umpphhh.....heheee


ho..ho..ho....sedap hingga menjilat jari kaki....
hahaaaaa....


Layan jerla gambar-gambar tu...cara masak dan bahan pun dah saya share sesama..mana la tau nak buat jugakkan
Kids sekarang ni menu makanan dorang kenalah kreatif...asyik memanjang makan nasi kadang tu boring jugak...kalau tidak makan nasi..bagilah makan gantian yang berkhasiat contohnya macam diatas...Mak budakpon malas jugak selalu makan nasi...hahaaaa....
Kalau menu-menu western ada yang simple dan cepat disediakan dan menarik minat makan anak-anak..kita kenalah cuba...gitewww...
chow dulu yaaa....babaiii

Friday, December 13, 2013

My Kids Dinner...Omellette Cheese Sausage

nyum..nyumm
just 1 slice...heheeee

 
sedang menikmati...sedap Adra?
sodappppp.....


Anak-anak ni mamam time dorang berbeza dengan orang dewasa dan apa makanan yang dimakan juga agak cerewet berbanding kita...so...kita ikutkan aje la,yang penting kita rajin menyediakan dan anak-anak happy makan kan???

Love you my kids..muahhhhh

Tuesday, December 10, 2013

Resepi Udang Butter Mayonis


mentang-mentanglah udang tu kegemaran sefamily dan masi ada stok udang..
sebelum rasanya 'tawar' lama sangat dalam fridge,jadilah hidangan untuk tengahari kemarin...
(kemarin daku cuti,anak kecil demam....huhuu)
mudah saja resepinya nie....yg penting bahan-bahan masakan mesti ada.....hehee
Bahan:
Udang
bawang merah,putih,halia dan serai-tumbuk
mix vege
mayonis -dua sudu makan
butter-satu sudu makan
susu cair-setengah cawan
kicap cair -2 sudu makan
Cara Masak:
1.Panaskan butter + minyak makan sikit
2.Tumis bawang,halia dan serai....
3.Masukkan udang.Gaul sebati
4.Masukkan mayonis,susu cair,kicap cair,bahan perasa dan mix vege.
5.Gaul hingga masak dan kuah menjadi pekat.
6.Siapppppp!!!!!!

Sunday, December 8, 2013

Just Simple Dinner..Udang Sambal,Sup Tauhu N Sayur Campur

udang sambal,sayur campur n sup tauhu
simple plus terjun....
pasal terlampau lapar tahap gaban....
gara-gara ndak mau makan tengahari....
sekali melantak nahhhh....
Udang galah tu jarang-jarang ada berjual di Keningau..sekali pi Hiap Lee,nampak jak terus beli..tapi punyalah mahal..hambik ko 5 ekor jak dah RM30...huhuuu

Udang Sambal...

Sup Tauhu...

Sayur Campur...


Selalu dinner time sebelum solat magrib...jadi lepas solat anak-anak bebas dah buat aktiviti masing-masing
Kalau lambat makan malam...akhirnya lambat la dorang tidur.
Dr.Fadzillah Kamsah ada jugak bagi tips bagi ibubapa,yang waktu makan malam anak-anak diawallkan sebelum maghrib jadi proses pencernaan,waktu tidur dan belajar lebih teratur sikit...
cuma budak-budakkan...jadi time puluk 8 gitu mesti cari makan lagi macam bread atau biskut like supper...kadang tu buat minum panas lagi...makanlah selagi boleh makan,sapa lagi mau makan kan...kalau time demam gitu semua makanan ndak boleh masuk tiada selera....heheheee

Friday, December 6, 2013

Ada Petua Jimatkan Elektrik 2014?Ada....just sharing

Just Sharing...nanti kata i curik2 ajer orang punya...hahaaaa....tapi bagus untuk kita kennn dah tarif letrik dinaikkan jadi haruslah kita ni berjimat cermat penggunaan letrik..dah barang-barang mahal...bawa RM50 macam RM10...mana tahannnnn...#mengomeldah#huhuuu
saya dapat ni dari fb Ensaiklopedia Petua  Melayu Lama ePetua

A. PETI SEJUK

1. Simpan stok barang dalam peti sejuk sehingga 2/3 penuh. Jangan melebihi had muatan yang dibenarkan.

2. Tutup bekas bahan bercecair dan bungkus makanan yang disimpan dalam peti sejuk.

3. Jangan selalu membuka pintu peti sejuk kerana 30 peratus udara sejuk akan keluar setiap kali pintu dibuka.

4. Jika perlu, elok anda menukarkan peti sejuk jenis model lama atau sudah menjangkau usia lebih daripada 10 tahun.

5. Periksa jalur magnet pada pintu peti sejuk. Letakkan duit kertas RM1 dan tutup pintu sejuk. Jika duit kertas tersebut boleh ditarik keluar, maka jalur magnet tersebut perlu ditukar.

6. Jika ketebalan fros dalam peti sejuk sebanyak 6mm, eloklah anda lakukan penyahbekuan.

7. Elakkan daripada menyimpan makanan yang panas atau suam.

8. Letakkan peti sejuk jauh daripada bahan atau tempat yang panas. Letakkan pada jarak 15cm daripada dinding untuk mewujudkan aliran pengudaraan yang baik.

9. Jika anda akan bercuti panjang di tempat lain, kosongkan peti sejuk, tutup suis dan biarkan pintu peti sejuk terbuka.

B. PENDINGIN HAWA

1. Kurangkan bil elektrik pendingin hawa yang tinggi dengan menggunakan kipas.

2. Tetapkan suhu pendingin hawa kepada 23-26ÂșC.


 3. Letakkan pelindung pada pendingin hawa kerana ia akan menjimatkan 10 peratus bekalan elektrik berbanding dengan pendingin hawa yang terdedah kepada cahaya matahari.

4. Tetapkan kipas pada pendingin udara anda kepada “ON” daripada menggunakan “AUTO” kerana aliran pengudaraan yang stabil akan membantu menstabilkan suhu bilik dan menjimatkan tenaga.

5. Beli pendingin hawa yang sesuai saiznya kerana ia akan membantu mengelakkan pembaziran tenaga.

C. MESIN BASUH

1. Jika anda kerap menggunakan mesin basuh, dicadangkan supaya anda membeli mesin basuh jenis muatan hadapan.

2. Isi penuh mesin basuh dengan pakaian bagi setiap cucian.

D. KOMPUTER

1. Gunakan komputer riba atau komputer yang mempunyai skrin leper.
2. Elakkan penggunaan ‘screen saver’ dan matikan suis monitor jika tidak digunakan.

E. SETERIKA

1. Setiap kali menggosok pakaian, hendaklah dalam jumlah yang banyak.
2. Tinggalkan pakaian yang mudah untuk digosok akhir sekali kerana pakaian ini boleh
digosok dengan menggunakan haba yang sedia ada apabila suis seterika telah dimatikan.


 F. PENCAHAYAAN

1. Matikan suis lampu dan kipas jika tiada sesiapa di dalam bilik.
2. Bertukar kepada lampu jenis fluorosen untuk pencahayaan dalaman.
3. Gunakan tenaga matahari untuk pencahayaan pada waktu siang.
4. Gunakan cat warna cerah untuk bilik kerana ia membalikkan cahaya dengan baik.

Thursday, December 5, 2013

4 Disember..LOVE..alhamdulillahhhhh

14 tahun mengharungi bersama mengharungi bersama kehidupan dengan rasa cinta dan kasih bersama insan tersayang dikurniakan 3 cahaya mata sebagai penyeri hidup kami....
syukur alhamdulillah kepadaMu ya Allah atas segala rahmat dan kurniaMu untuk kami sekeluarga dalam mengharungi kehidupan didunia ini........


syukran jazillan.....



Roses Pink...wanginyaaaa


Heheee...sebenarnya ni bunga kedua dirembat tadi...
saja bagi new entry supaya tidak bergaduh...
wakakaaaaa....
lain tajuk..
lain colour
yang ni jenis wangiiiiii
macam wangian perfume roses tu...
next warna yang ada tanya dengan penjual tu ada kuning dan purple...
haihhh... ni kali la...kena tunggu dia bawa ke tamu laini
hubby bilang beli bunga rose  yang wangi-wangi jak bah...
amboiiii....
kalo boleh beli semua roses tu berjenis-jenis jadi koleksi
sabarrr...kalau ada 12 warna...
semualah ku beli....
#semangat tu bah,malarrrr#



cantikkan bloooommm.....kedebummm




tuu..ada satu lagi belum keluar bunganya...

lalalaaaaaaa....
senang hatiku melihatnya ...
menjadi koleksi daku...
:)

My new roses...baby rose white

close up sikit....santik owwhhh...


hmmmmm.....belum ada dalam koleksi ni warna..



ini lah hasil rembatan di tamu hari ni...kuikui....
ingatkan tidak dapat ke tamu khamis,sebab hujan lebat awal pagi tadi
jadi rasa malas mau berjalan..mesti becak dan berlopak...huhuuu
tapi hubby bawa juga pi tengok-tengok...
sekali
nah..hambik ko....tutup mata jak la...
#belijangantakbeli#
#kalolapartengokjakbunga#
heheeeeee

Sunday, December 1, 2013

Spagetti Carbonara N Udang Tempura.....

Spagetti Carbonara N Udang Tempura
ala-ala resepi italian ....
tapi kami sekeluarga lebih menyukai resepi daku ini berbanding di sonoo...
kerana lebih ummphhh dan lazat berbanding disonoo rasanya ada kurenggg lerr...
saya cuma lebihkan carbonara biar pekat,daging cincang dan butter (ganti olive oil..xda stok)
......



..........



.................




..........................


tengoklah anak-anakpon gumbira dengan menu terlebihlah sudah....



                    Jommm mamammm....bismillahh