Nuffnang

Sunday, April 20, 2008

Resepi Buat Daging Burger

I dapat resepi ni dari forumer (ajinomotonosuga),thanks ler...)Tapi belum cuba lagi la...insya allah kalau dah beli bahan,boleh lah saya cuba..

Burger[ajinomotonosuga]

bahan;

daging hancus (mince meat) 1/2 kilo
2 mustard (paste bijik sawi) kalo nak bes pakai dijon mustard french mari
2 ulas garlic
3 bawang besor(1 reserve untuk kemudian)
2 bijik tlur
3 sudu sos tomato
slices of cheese
small slice butter
minyak masak 1 sudu
garam satu sudu kecil
pepper secukup rasa(guna pepper grinder kalo bolehlaa)
bread crumb (atau roti lama yang da kerassssss tu..tumbuk2 kasik hancus)

cara.

potong/dice bawang garlic seme tu
cair kan butter..
campur seme2 tuh..gaull baikkk sama rata sampai dah rasa seme even
kalo rasa agak2 lembik sangatt..buh bread crumb lai
kalo rasa too hard..ketul2 sangat bubuh tlur lagik
tujuan bread crumb tu nak make it stick together

so bila rasa dah perfect ..not too lembik or soggy and not too hard ...
amik sedap2 segenggam, gumpal2 atas tapak tangan kasik leper bikin burger..bleh simpan dalam freezer and guna later kalo lapar..makan dengan chips home made gak..yummmmyyy

bawang yang reserved 1 tu buleh la slice2 kasik guren sampai kuor bau harum dia atau warna2 yellow brown dan timbul..

bergantung tebal burger..lagi tebal lama aa skit masak..
dah masak serve dengan sos cili ..bawang guren dan bun
nak lagik kaw kawww..serve dengan pickle cucumber..yummmmssss



BURGeR [Satria-Naga]

1 comment:

Alias Masek said...

hmm...resipi nak baut lamb chop ada tak...bagi petua sekali nak lembutkan daging tu...
http://ilhamladuni.blogspot.com/