Nuffnang

Sunday, December 28, 2008

Friday, October 24, 2008

My Home Sweet Home ..Part II

ini lah sambungan gambar2 rumah baru part II....





kuih-kuih raya yang masi ada

ini area dapur...tempat masak-memasak lerrr..

Thursday, October 23, 2008

Sunday, October 19, 2008

Foto Raya 2008





Inilah gambar masa raya pertama sahaja yang diambil...pastu hari2 lain tada gambar..hehe

Thursday, September 4, 2008

Alif,Asyreen & Babu Linah


....gambar ni diambil time pameran kemerdekaan peringkat daerah keningau 2008,pada 27 Ogos 2008 baru-baru ni..sempat jugak anak-anakku melihat perbarisan merdeka hari tu

Wednesday, August 27, 2008

Baby Asyreen & Khai..Kenduri Time



Baby Asyreen & Khai is 1st cousin,ambil gambar ni during kenduri arwah seblm bulan puasa ni....

Thursday, August 21, 2008

Keistimewaan Wanita Disudut Islam

Kaum feminis kata susah jadi wanita, lihat saja peraturan dibawah ini :


1. Wanita auratnya lebih susah dijaga (lebih banyak) dibanding lelaki.


2. Wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila hendak keluar rumah, tetapi tidak sebaliknya.

3. Wanita saksinya (apabila menjadi saksi) kurang berbanding lelaki.


4. Wanita menerima warisan lebih sedikit daripada lelaki.


5. Wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.


6. Wanita wajib taat kepada suaminya, sementara suami tak perlu taat pada isterinya.


7. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.


8. Wanita kurang dalam beribadat kerana adanya masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.


9. Dll.


Itu sebabnya mereka tidak henti-hentinya berpromosi untuk "MEMERDEKAKAN WANITA ".

Tapi...Pernahkah kita lihat sebaliknya (kenyataannya) ?


Bendayang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempatyang teraman dan terbaik. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiarberserak bukan? Itulah perbandingannya dengan seorang wanita.

Wanita perlu taat kepada suami, tetapi tahukah lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama daripada bapanya?

Wanitamenerima warisan lebih sedikit daripada lelaki, tetapi tahukah andaharta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepadasuaminya, sementara apabila lelaki menerima warisan, ia perlu / wajibjuga menggunakan hartanya untuk isteri dan anak-anak?

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapitahukah bahwa setiap saat dia didoakan oleh segala makhluk, malaikatdan seluruh makhluk ALLAH di muka bumi ini, dan tahukah jika ia matikarena melahirkan
adalah syahid dan surga menantinya?

Diakhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabk an terhadap 4wanita, yaitu: Isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudaraperempuannya. Artinya, bagi seorang wanita tanggung jawab terhadapnyaditanggung oleh 4 orang lelaki, yaitu : suaminya, ayahnya, anaklelakinya
dan saudara lelakinya.


Seorang wanita bolehmemasuki pintu syurga melalui pintu surga yang mana saja yangdisukainya, cukup dengan 4 syarat saja, yaitu : sembahyang 5 wa ktu,puasa di bulan
Ramadhan, taat kepada suaminya dan menjaga kehormatannya.

Seorang lelaki wajib berjihad fisabilillah, sementara bagi wanitajika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH,maka ia akan turut menerima pahala
setara seperti pahala orang pergi berjihad fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

Masya ALLAH !
Demikian sayangnya ALLAH pada wanita .... kan ?


Yakinlah, bahwa sebagai dzat yang Maha Pencipta, yang menciptakan kita, maka
sudah pasti Ia yang Maha Tahu akan manusia, sehingga segala hukumnya/peraturann ya,
adalah YANG TERBAIK bagi manusia dibandingkan dengan segala peraturan/hukum
buatan manusia.

Monday, August 4, 2008

saja-saja.....iklan kejap






untuk cuci-cuci mata....

Haiiii...Lama Tidak Update Blog



Lamanya tidak update blog ini...disebabkan 'telampau' sibuk kiri dan kanan akhirnya tidak terpeduli blog ku ini....sekarang ni baru tarik nafas...adalah dalam sebulan dah pindah rumah baru,tapi belum lagi siap berkemas..hahaha,penat la,nantilah esok-esok adalah saya upload gambar2nya..tunggu ya...

Saturday, June 14, 2008

Tanda-Tanda & Penyakit

MATA - Bertindak balas dengan keadaan hati.

Mata menjadi merah: Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.

Mata menjadi kabur: Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.

Keluar tahi mata: Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.

Keluar air mata: Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja.

Ketegangan mata dan kelopak: Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.



HIDUNG - Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.

Selsema

Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong.

* Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).

Hidung sebu

* Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.
* Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

Bersin

* Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
* Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

Batuk

* Batuk keluar kahak: Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
* Batuk tanpa kahak: Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar setepas beberapa hari memakan RG.
* Batuk dan berasa gatal di kerongkong: Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.



KERONGKONG
Kerongkong kering: Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.
Sakit kerongkong: Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.

BIBIR. Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman.

Bibir pucat

* Sistem penghadaman yang lemah.
* Perut mengandungi angin.
* Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.

Bibir kering dan pecah: Perut mengandungi banyak bahan toksin.

MULUT DAN LIDAH: Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem Pengedaran darah.
Lidah atau gusi bengkak, sakit: Menunjukkan jantung mempunyai masalah seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.
Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser): Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.
Mulut berbau busuk: Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.

TELINGA: Berkaitan dengan buah pinggang.

Telinga terasa tersumbat: Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
Telinga berdengung: Sedang merawat buah pinggang yang lemah. Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.

KULIT
Peluh

* Peluh masin: Badan mengandungi lebihan asid urik.
* Peluh berbau: Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.

Ruam & Bisul: Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.
Kulit Gatal Dengan Ruam: Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.
Kulit Pecah & Berair: Proses pembuangan toksin yang larut dalam air. Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.
Rambut Gugur: Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.

SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI
Sendi Sakit

1. Rasa panas: Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda- tanda penyakit pirai (gout).
2. Tidak rasa panas: Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism).
3. Sakit di bahagian bahu: Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.

Kebas Tangan: Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.
Kebas Tangan Kiri & Lengan: Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jikarasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.
Kebas Kaki: Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.
Sakit Tapak Kaki: Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.
Sakit Tumit Kaki: Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.
Rasa Panas di Tapak Kaki: Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.
Gatal di Celah-Celah Kaki: Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).

TANDA-TANDA DALAMAN
Kepala. Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.
Pening/Sakit di Bahagaian Depan Kepala: Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.
Pening/Sakit di Bahagaian Belakang Kepala:

* Bahagian atas: Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
* Bahagian bawah (tengkuk): Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.

Sakit Kepala & Rasa Gas Keluar Dari Telinga: Menandakan penyakit migrain.
Bisuk di Kepala: Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.
Rasa Pening yang Memusing: Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

MULUT/KERONGKONG
Loya/Muntah: Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.
Muntah Darah:

* Darah merah: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong.
* Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut;misalnya penyakit ulser.

Lidah Rasa Tegang & Pendek: Tanda sakit jantung.
Keluar Air Liur Pekat: Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibatjangkitan kuman

KENCING
Kencing Kerap: Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran.
Air Kencing Berkapur: Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
Air Kencing Berminyak: Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.
Air Kencing Pekat Bewarna Coklat: Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.
Air Kencing Berdarah: Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

BUANG AIR BESAR
Cirit-Birit/Kerap Buang Air Besar: Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit
barah di bahagian usus besar.
Sembelit: Membersihkan toksin dari usus kecil.
Najis Berdarah:

* Darah merah: Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
* Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.

Najis Bewarna Hitam: Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus.

TINDAK BALAS BADAN
Badan Rasa Sakit: Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran.

1. Sakit menyucuk: Proses menyeimbangkan urat saraf.
2. Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.
3. Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.
4. Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.

Badan Terasa Berat/Malas/Lenguh: Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan
Badan Terasa Panas: Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
Badan Terasa Ringan: Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

TINDAK BALAS EMOSI
Rasa Takut Mengejut: Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.
Cepat Naik Darah/Marah: Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.
Rasa Bimbang & Takut: Sistem paru-paru yang lemah.
Rasa Seronok atau Bimbang Tanpa Sebab:

* Sistem jantung yang lemah.
* Sistem saraf otak yang lemah.
* Masalah pengaliran darah.

Suka Berfikir & Berkhayal: Sistem penghadaman yang lemah.

Wallahu a’lam
Email penulisan Email penulisan Cetak penulisan Cetak penulisan

Petua Untuk Murah Rezeki Dan Dijauhkan Kesulitan

Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut.Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan rubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah SAW adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah SAW, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya." Lelaki itu tertunduk. Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya.

Mulai hari itu, wajahnya senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah,wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat. Roman mukanya berseri.

Tak heran jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah roman muka yang ramah dan penuh senyum.Bahkan Rasulullah SAW menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya.

Demikian pula seorang suami atau seorang isteri. Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, pikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah, yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang.

Petua Mencuci Hati

Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati. Diolah oleh pakar motivasi Datuk Dr. Haji Fadzilah Kamsah.

1. Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya, Allah jadikan hatiku bersih."
2. Selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur - Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.
3. Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.
4. Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.
5. Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan.
6. Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah "Aku sebenarnya......(perkara yang elok-elok belaka)
7. Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya - CUBALAH!!).
8. Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.
9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila- bila masa).
10. Kekalkan wuduk.
11. Bersedekah.
12. Belanja orang makan.
13. Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat.
14. Berkawan dengan ulama.
15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi).
16. Pesan pada orang, jadi baik.
17. Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...dsb), jangan dengar orang mengumpat.

Friday, June 6, 2008

Bila harga barang naik......

ni lagi email motivasi from shuqree
Posted: 05 Jun 2008 07:26 AM CDT

Start dari hari ni, buang rasa tertekan sebab harga barang pengguna semakin naik. Usaha keras mencari rezeki kena naik sama, kasi up, kasi rajin.

Sepatutnya, kita tertekan sebab tak ada punca pendapatan sampingan selain gaji atau sumber pendapatan sedia ada, bukannya tertekan sebab harga beras naik, harga minyak naik dan harga gas memasak yang akan naik.

Sebab, bila fikiran memfokus pada kenaikan harga barang, lebih banyak kenaikan kos barang akan ditarik oleh minda Anda lalu akhirnya menyusahkan diri Anda sendiri.

Oleh sebab minda menarik apa yang sering kita fikirkan, lebih baik fikir cemana nak cari sumber pendapatan kedua, jadi lebih banyak sumber pendapatan kedua ditarik datang pada Anda.

Masalah ramai orang, mereka tidak percaya pada kuasa minda. Pada mereka, ia remeh dan hanya budak-budak yang tahu mengenainya. Ada juga yang menganggap kuasa minda ni tahyul.

Tetapi, mereka sentiasa menggunakan kuasa minda tanpa mereka sendiri sedari, bahkan paling expert memanipulasi kuasa minda untuk menarik masalah, sebab mereka sering memikir masalah!

Anda kena ubah sikap, ubah pemikiran, ubah tindakan.

Fokus pada cara nak tambah income melalui kerja-kerja sampingan, jangan sesekali fokus pada rasa tertekan dek kenaikan harga barang.

Usaha kena lebih, supaya income pun jadi lebih!


Orang Lain Usaha Keras Nak Capai Kejayaan, Kita Pulak Asyik Buat Alasan

Posted: 05 Jun 2008 02:15 AM CDT

Apa yang saya mahu sampaikan hari ini satu realiti hidup. Ia berlaku di mana-mana saja.

Orang lain dah capai kejayaan, kita asyik buat alasan. Sebagai contoh, dalam pelajaran.

Student lain capai kejayaan cemerlang dalam pelajaran, kita pula asyik dengan alasan. Antaranya, subjek susah, cikgu tak pandai ngajor, kelas tak ada ekon, buku teks tak lengkap, tambang bas dah naik, soklan exam paper yang keluar lain dengan apa yang diulangkaji, penat bangun awal, susah nak mengingat serta beribu lagi alasan-alasan lain.

Contoh kedua, dalam bisnes internet. Saya melihat ramai orang baru asyik buat alasan sedangkan usahawan internet yang lain dah menjana wang beribu ringgit sehari dalam diam. Mereka tak buat alasan, hanya menumpu pada usaha, usaha, usaha.

Banyak alasan yang saya baca di forum-forum, antaranya takut kene tipu, tak pandai guna Cpanel, tak taw sal hosting, tak pandai nak design site html, naik migrain tulis blog pakai Bahasa Inggeris dan bingung nak start bisnes apa di internet.

Itu semua adalah kemahiran. Berita baiknya, kemahiran boleh dipelajari.

Anda kena buat langkah demi langkah, pelajari satu persatu. Biasanya orang yang nak kuasai semua kemahiran dalam masa yang singkat hanya mahu duit cepat. Adakah Anda juga begitu?

Mulai hari ini, ubah sikap.

Tak kira Anda siapa, seorang student, pekerja awam jurutera, cikgu, pekerja bawahan, penoreh getah, pegawai kerajaan mahupun seorang usahawan internet, fokus pada usaha memburu kejayaan bukannya asyik buat alasan.

Sekali Anda buat alasan, tujuh kali Anda ketinggalan. Saya bercakap melalui kehidupan sekeliling yang saya perhatikan, bukannya sekadar luahan perasaan.

Kita membuat alasan, simply sebab kita tak tahu apa yang kita nak capai. Lebih jelas lagi, kita tak ada matlamat.

So, tanya diri apa matlamat yang mahu dicapai, lakarkan pelan perancangan.

Elak dari buat alasan.

Fokus pada usaha, usaha, usaha....

Sebab, kejayaan milik sesiapa yang rajin berusaha!

Tujuh Asas Memupuk Fikiran positif

p/s:....bila shuqree mengirim email motivasinya...saya masukkan ke blog ini utk share bersama-sama....
Posted: 04 Jun 2008 02:47 AM CDT

Cemana nak berfikiran positif?

Sebenarnya, ia senang di mulakan bila Anda sudah tahu asasnya. Pupuk pemikiran positif dengan...

1. Bersangka Baik Dengan Sesiapa Saja.
Niatkan dalam hari, Anda mahu baik dengan semua orang yang ada di sekeliling Anda.

2. Tumpukan Pada Nilai-nilai Murni.
Walau siapa jua yang Anda jumpa, yang Anda temui, bercakap dan berinteraksi, fokus pada sikap-sikap baik yang Anda lihat ada pada dirinya.

3. Elak Emosi Negatif.
Jauhkan diri Anda dari sikap pendengus, cepat marah, selalu sakit hati, asyik geram dan buruk sangka.

Bila emosi-emosi negatif ada (walaupun sedikit), ia akan menghalang Anda dari menjadi orang yang berfikiran positif. Elak emosi-emosi negatif dari meresap masuk ke fikiran.

4. Istighfar Serajin Mungkin, Seikhlas Mungkin, Sebanyak Mungkin.
Lafaz istighfar dengan sepenuh hati dapat membuang segala emosi negatif yang bersarang di minda.

Bila Anda sedar yang Anda sudah berubah sedikit ke emosi negatif ataupun sudah mula bersangka buruk, cepat-cepat istighfar.

Bila mendengar orang lain memaki atau orang mengumpat, istighfar dalam hati. Sebab, perkataan buruk yang Anda dengar akan mencetuskan banyak gelombang emosi negatif yang mencemarkan pemikiran positif.

5. Play More, More and More. Have Fun!.
Hiburkan hati, dekatkan diri Anda dengan jenaka, lawak dan yang lucu-lucu. Ketawakan diri sendiri bila buat silap, ia mengelak rasa tertekan.

Kesannya, Anda dapat maintain fikiran positif. Selain tu, cuba gembirakan diri.

Bila rasa gembira, teruja dan seronok, Anda jadi lebih bermotivasi, lebih bersemangat!

6. Jangan Ambil Kisah Cakapan Orang.
Biarkan saja mereka. Buat saja, terus latih minda Anda supaya berfikiran positif dengan 5 langkah di atas.

Terlalu banyak mendengar komen orang akan menyusahkan diri sendiri, kerana bila situasi negatif terjadi pada Anda (ditarik oleh pemikiran negatif), mereka hanya akan mampu melihat. Mereka hanya akan mampu berasa kasihan.

Yang susah siapa? Anda juga sebab ia terjadi pada Anda, bukan mereka.

7. Elak Menyalahkan Orang, Situasi, Keadaan, Persekitaran, Benda.
Tetapi, salahkan diri sendiri, sebab tak buat yang terbaik. Anda kali ni silap, tekad untuk buat yang terbaik, lagi OK di masa akan datang.

Orang yang berfikiran positif tak suka menyalahkansesiapa, menyalahkan situasi, keadaan, persekitaran, mahupun benda. Dia mengkaji di mana silapnya, menganalisa lalu mengambil inisiatif berubaha ke arah yang lebih baik.

Mungkin, hari ini Anda silap. Mungkin Anda GAGAL. Mungkin Anda dah nak give up.

Siapa tahu, esok mungkin hari yang cemerlang untuk Anda!

Sunday, May 11, 2008

Ah Beng (Latest Version)

check out the last one....


Ah Beng - NEW STUFF
********************

Ah Beng bought a new mobile.
He sent a message to everyone from his Phone Book & said,
"My Mobile No. Has changed.
Earlier it was Nokia 3310. Now it is 6610"

====================================
Ah Beng : I am a Proud, coz my son is in Medical College .
Friend: Really, what is he studying.
Ah Beng: No, he is not studying, they are Studying him.

==========================================
Ah Beng : Doctor, in my dreams, I play football every night.
DR: Take this tablet, you will be ok.
Ah Beng : Can I take tomorrow, tonight is final game.

===========================================
Ah Beng : If I die, will u remarry?
Wife: No! I'll stay with my sister. But if I die will u remarry?
Ah Beng : No, I'll also stay with your sister.

=========================================
Ah Beng : People consider me as a "GOD"
Wife: How do you know??
Ah Beng : When I went to the Park today, everybody said,
Oh GOD! U have come again.

===========================================
Ah Beng complained to the police: "Sir, all items are missing,
except the TV in my house."
Police: "How the thief did not take TV?"
Ah Beng : "I was watching TV news..."

=========================================
Ah Beng comes back 2 his car & find a note saying "Parking Fine"
He Writes a note and sticks it to a pole "Thanks for complement."

=============================================
How do you recognize Ah Beng in School?
He is the one who erases the notes from the book when the teacher erases
the board.

===============================================
Once Ah Beng was walking he had a glove on one hand and not on other.
So the man asked him why he did so. He replied that the weather forecast
announced that on one hand it would be cold and on the other hand it would
be hot.

==================================================
Ah Beng in a bar and his cellular phone rings. He picks it up and
Says "Hello, how did you know I was here?"

===================================================
Ah Beng : Why are all these people running?
Man - This is a race, the winner will get the cup
Ah Beng - If only the winner will get the cup, why others running?

===================================================
Teacher: "I killed a person" convert this sentence into future tense
Ah Beng : The future tense is "u will go to jail"

=====================================================
Ah Beng told his servant: "Go and water the plants!"
Servant: "It's already raining."
Ah Beng : "So what? Take an umbrella and go."

=====================================================
A man asked Ah Beng why Ahmad Badawi goes walking in the Evening and not
in the morning Ah Beng replied Ahmad Badawi is PM not AM

p/s:email from my friend....just joke

Tuesday, May 6, 2008

Happy Mother's Day

FW: Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal...



Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm....rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.......
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia......
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ......
kengkadang siaran indonesia ...
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.......
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm...bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.......
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil....
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak......
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar....
mak, kiter menipu mak kan ...
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. ......
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan .....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak......
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak.....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas.....
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. ..
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi.....
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak.....
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ...?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat.....
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak....
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
iter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang... s
ampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil

Kisah Pendayung Sampan

PENDAYUNG SAMPAN


Suatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua yang begitu pendiam. Professor memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia sedang membuat kajian.

Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian. Diambilnya sedikit air laut dengan tabung uji kemudian digoyang-goyang; selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku. Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali. Pendayung sampan itu mendongak ke langit.Berdasarkan pengalamannya dia berkata di dalam hati, "Hmm. Hari nak hujan."

"OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat" kata Professor itu. Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah pantai. Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan.

"Kamu dah lama kerja mendayung sampan?" Tanya Professor itu.

"Hampir semur hidup saya." Jawab pendayung sampan itu dgn ringkas.

"Seumur hidup kamu?" Tanya Professor itu lagi. "Ya".

"Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?" Tanya Professor itu.

Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, "Kamu tahu geografi?"

Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.

"Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu."

Kata Professor itu lagi, "Kamu tahu biologi?"

Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.

"Kasihan. Kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?" Professor itu masih lagi bertanya.

Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala.

"Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu.Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu. Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai penayung sampan." Kata Professor itu dengan nada mengejek dan angkuh. Pendayung sampan itu hanya berdiam diri.

Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan terbalik.Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung sampan itu bertanya,

"Kamu tahu berenang?"

Professor itu menggelengkan kepala.

"Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 peratus nyawa kamu." Kata pendayung sampan itu sambil berenang menuju ke pantai.


Morale of the Story:

Dalam hidup ini IQ yang tinggi belum tentu boleh menjamin kehidupan.

Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu perkara-perkara penting dalam hidup.

Adakalanya orang yang kita sangka bodoh itu rupanya lebih berjaya dari kita. Dia mungkin bodoh

dalam bidang yang tidak ada kena mengena dengan kerjayanya, tetapi "MASTER" dalam bidang yang diceburi.

Hidup ini singkat. Jadi, tanyalah pada diri sendiri,untuk apakah ilmu yg dikumpulkan jika bukan utk

digunakan dan boleh digunakan?

ILMU YANG PATUT DIKONGSI BERSAMA

p/s pesanan dari seorang teman...

Assalammualaikum,
> saya nak share tentang petua yg saya terima...
> dari seorang pakar motivasi & dah
> lama saya praktikkan (l/kurang 11 tahun) kat
> anak2 saya.... elok dilakukan oleh salah seorang ibu
> atau bapa atau seeloknya kedua2 buat iaitu selepas
> ibu buat... diikuti oleh bapa (inshaallah anak akan
> lebih merasai dihargai)
>
> setiap pagi.. sebelum pegi sekolah berdiri belakang anak,
> & kedua2 (anak & ibu atau bapa) menghadap kiblat...
> letakkan kedua2 telapak tangan ibu/ayah yg dirapatkan
> atas kepala anak tanpa sentuh kepala lebih kurang
> 1 inci dari rambut... lepastu bacakan al Fatihah &
> Alam-nash-rah. .. hingga habis....
> pastu niat dalam hati mohon pada Allah "Ya Allah
> permudahkanlah anak aku ini untuk belajar dan diterangkan
> hati & ditetapkan iman & lain2 doa yg nak dihajatkan"
> lepas itu kucup dahi anak & pergi le kesekolah... .
> tak sampai pun 5 minit...
>
> jangan malu nak kucup dahi anak2 walaupun dah
> berusia 17 tahun... (terutama pihak ayah akan
> rasa malu nak cium anak lelaki yg dewasa)
>
> saya diberitahu (semasa sesi motivasi tersebut),
> telapak tangan kita ini ada aura... & mestilah
> digunakan sebaiknye... sebab itulah orang tua2
> kate jangan tampar anak guna telapak tangan...
>
> tanamkan semangat untuk buatkan setiap hari
> & anda lihatlah kesannye.... kalau tak dapat setiap hari,
> 2 hari sekali, seminggu sekali ...
> JANGAN TAK BUAT LANGSUNG...
> anak saya hingga sekarang (17, 15 & 10thn) saya
> buatkan & kesannya inshaallah anda akan lihat....
> nasihat saya... anda masih belum terlambat... buatkan
> sekarang pada semua anak2, sehingga mereka dewasa
> seeloknya ibu & ayah kedua2 sekali buat... semasa anak2
> nak pergi sekolah atau sebelum tidur atau bile2 teringat...
> inshaallah anak akan dengar cakap ibu ayah & terang hati..
> boleh share dengan kengkawan lain...
>
>

Sunday, April 20, 2008

AMBUYAT

Hahahaha...ada jugak resepi ni disini (cari.com)..memandangkan ini pun makanan kegemaran time ramai-ramai (kampungtime)jadi i put here....

Ambuyat (Traditional Dish of the Bisaya/Brunei Ethnic Group) [sue]
Serves 5

Ingredient A/
1 kg (6? cups) sago rumbia
Hot water, freshly boiled
1 litre (4 cups) water

Ingredient B/
600 g white fish/tongkol/tenggiri/kurau/senangin
40 g (5 pips) shallots
10 g (2 pips) garlic
10 g (2 cm) fresh turmeric pounded coarsely
10 g (2 cm) ginger
3 g (5) birds eye chillies
30 g (2 sticks) lemon grass,crushed
5 g (5 pcs) dried tamarind
9 g (1? tsps) salt
625 ml (2? cups) water

Ingredient C/
500 g (60 stalks) paku shoots,cleaned and plucked
3 g (1/2 tsp) salt
10 g (1 tbsp) vegetable oil
20 g (3 pips) shallots
10 g (2 pips) garlic pounded
10 g (1 tbsp) shrimp paste
125 ml (1/2 cup) water
1 red chilli (sliced) for decoration

Method:
Ingredient A
To make ambuyat:

Mix sago with 4 cups of water and soak for 10 minutes.
Drain off the water and pour sago into a heat proof container
Pour freshly boiled hot water over it.Mix well until the sago looks clear and of gummy consistency.

Ingredient B

Clean the fish and cut into 5 slices.
Place into a saucepan together with other (B) ingredients. Stir well until cooked.

Ingredient C

Heat oil in a kuali and stir-fry the pounded ingredients until fragrant.
Stir in the paku shoots. Add salt and 1/2 cup of water. Cook until soft. Decorate with red chilli.

Note:

Ambuyat is eaten by rolling the sago around two bamboo sticks then dipped into the fish gravy and eaten together with pakis.
Sago is a staple food for the Bisaya ethnic group in Sabah.This recipe is a well-balanced meal, rich in com?lex carbohydrates and fibre yet low in oil and salt.
If sago rumbia is not available,replace with any sago or sago ‘ubi’ which must be cooked until clear.
Ambuyat is best eaten while still hot.

Lo Mai Kai



ini lo mai kai yang hubby suka makan....dah pernah buat...tapi ini ada lagi resepi,so nanti saya nak cuba juga ni


Lo Mai Kai [cranko21] (originally by Gina @ KC – altered to taste by Cranko21)

Bahan2 topping
200 gm isi ayam (bahagian peha – potong kecil2)
8 keping cendawan ****ake (yg kering rendam dan potong kecil)
3 sdm minyak bijan
2 sdm Fish Sauce
1 sdt gula
½ sdm biji lada hitam – tumbuk halus
2 sdm minyak
1 tsp sugar
Sedikit halia dan bawang putih tumbuk halus

Cara :
Panaskan 2 sdm minyak masak dlm kuali dan tumiskan bwg putih dan halia.
Masukkan cendawan dan gaul sebentar
Masukkan bahan2 lain – gaul rata hingga isi ayam ½ masak.
Ketepikan inti tadi didlm mangkok dan sejukkan seketika.
Biarkan jus2 dari ayam tadi di dlm kuali


Bahan2 untuk pulut:
300 gm pulut (bersihkan dan rendam sekurang2nya 3 jam)
3 sdm minyak bijan
½ cwn air
2 sdm Light Soya sauce
1 sdm dark soya sauce
1 sdm gula
1 sdt garam

Cara:
Di dlm kuali yg ada jus ayam tadi.. masukkan semua bahan2 untuk pulut tadi dan gaul selama 10 minit hingga pulut nampak melekat2 sedikit dan ketepikan ketepikan


Cara membuat Lo Mai Kai :
Masukkan sedikit inti tadi ke dlm mangkuk kecil.
Ambil sedikit pulut tadi dan tekapkan mampat
Kukuskan selama 25 minit di dlm kukusan.
Hidangkan panas bersama sedikit cili sos kalau mau.

Lo Mai Kai versi Cina [CoKeLat-RaWkZ ]

INGREDIENTS: Serves 4


1 medium chicken thigh, chopped into 8 pieces

450g glutinous rice, soak overnight or at least 4 hours

4 chinese mushroons, cut each into half

8-12 slices of char siews

8-12 slices chinese sausages



(A) Marinade

1 tsp cornstarch

2 tsp rice wine

1 tbsp light soy sauce

Salt, pepper


(B) Seasoning



2-3 tbsp oil

2 shallots, sliced

2 tbsp light soy sauce

1/2 tsp dark soy sauce

1 tbsp oyster sauce

1 tsp concentrated chicken stock

Dash of salt, pepper

1/2 tsp sesame oil

3-4 tbsp water


METHOD:
Marinade chicken with ingredients (A) for 30-60 minutes.

Divide marinated chicken, mushroons, char siew and chinese sausages equally into 4 bowls.

Heat oil in (B). Sauté shallots till fragrant. Stir fry glutinous rice.

Add all remaining seasoning, taste and divide into each of (2). Use a spoon to press glutinous rice well.

Steam at rapid boiling water for 1 hour.

Turn Lo Mai Kai out on to plates. Serve while it is still hot.

Chicken Chop

Ini makanan favourite kami sekeluarga...chicken chop

Breaded Chicken Chop

kepingan peha ayam dibuang tulang
sedikit paprika
sos lea n perrins
sedikit garam
lada hitam
sedkit tepung
telur dipukul sedikit
breadcrumbs
minyak utk menggoreng

marinate ayam dengan paprika, sos lea n perrin, garam, lada hitam n tepung utk beberapa jam.
celupkan ke dalam telur n roll dlm breadcrumbs..pastu leh goreng terendam sampai kekuningan
angkat n toskan..

[kalau nak guna marinate mcm teknik grilled pun leh gak utk gorengan terendam nih.. cuma jgn lupa celupkan telur n tepung kemudian baru goreng.]

Hidangan sampingan:
coleslaw
kentang goreng/baked in jacked/whipped potatoes n gravy
hirisan timun, salad n tomato
jagung rebus

Sos Cendawan

2 cawan campuran cendawan butang, cendawan tiram kelabu n cendawan shitake - dicincang halus
1 bawang besar - dipotong dadu
2 garlic - dicincang halus,
1 cawan air rebusan ayam
½ kotak kecil cream
garam & lada hitam
sedikit butter atau olive oil

Tumis bawang & bawang putih sampai layu kemudian saute (tumis) kesemua cendawan tadi, kalau agak kering, tambah butter sikit, jangan masukkan air since cendawan akan keluarkan air
Bila sudah agak wangi, masukkan chicken stock, biar mendidih kemudian masukkan cream.
Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki
perisakan garam n lada hitam secukup rasa


Sos Lada Hitam

1 bawang besar, didadu,
2 bawang putih dicincang
4-5 sudu besar lada hitam kisar
1 sudu kecil tomato paste
1 cawan air rebusan tulang/daging
½ kotak atau lebih cream
garam dan sedikit gula

cara masak, sama macam mushroom sos, yg penting ialah kepekatan sos kalau suka pekat, banyakkan cream

Resepi Buat Daging Burger

I dapat resepi ni dari forumer (ajinomotonosuga),thanks ler...)Tapi belum cuba lagi la...insya allah kalau dah beli bahan,boleh lah saya cuba..

Burger[ajinomotonosuga]

bahan;

daging hancus (mince meat) 1/2 kilo
2 mustard (paste bijik sawi) kalo nak bes pakai dijon mustard french mari
2 ulas garlic
3 bawang besor(1 reserve untuk kemudian)
2 bijik tlur
3 sudu sos tomato
slices of cheese
small slice butter
minyak masak 1 sudu
garam satu sudu kecil
pepper secukup rasa(guna pepper grinder kalo bolehlaa)
bread crumb (atau roti lama yang da kerassssss tu..tumbuk2 kasik hancus)

cara.

potong/dice bawang garlic seme tu
cair kan butter..
campur seme2 tuh..gaull baikkk sama rata sampai dah rasa seme even
kalo rasa agak2 lembik sangatt..buh bread crumb lai
kalo rasa too hard..ketul2 sangat bubuh tlur lagik
tujuan bread crumb tu nak make it stick together

so bila rasa dah perfect ..not too lembik or soggy and not too hard ...
amik sedap2 segenggam, gumpal2 atas tapak tangan kasik leper bikin burger..bleh simpan dalam freezer and guna later kalo lapar..makan dengan chips home made gak..yummmmyyy

bawang yang reserved 1 tu buleh la slice2 kasik guren sampai kuor bau harum dia atau warna2 yellow brown dan timbul..

bergantung tebal burger..lagi tebal lama aa skit masak..
dah masak serve dengan sos cili ..bawang guren dan bun
nak lagik kaw kawww..serve dengan pickle cucumber..yummmmssss



BURGeR [Satria-Naga]

Nice Joke

GIRL: I have sinned a great sin. I called my boyfriend a *****.
PSYCHIATRIST: Well now, that's not a nice thing to call anyone, so what
did
he do to deserve that?

GIRL: Well, he kissed me.
PSYCHIATRIST: You mean like this?

GIRL: ..Yes!
PSYCHIATRIST: Well that's no reason to call him a *****.

GIRL: But, he put his hand in my bra.
PSYCHIATRIST: You mean like this?

GIRL: Yes!
PSYCHIATRIST: Well that's no reason to call him a *****.

GIRL: But, he took my cloths off.
PSYCHIATRIST: You mean like this?

GIRL: Yes!
PSYCHIATRIST: Well that's no reason to call him a *****.

GIRL: But, he had sex with me!
PSYCHIATRIST: You mean like this?

GIRL: .Yes!
PSYCHIATRIST: Well that's no reason to call him a *****.

GIRL: But, he told me he has AIDS.
PSYCHIATRIST: The *****!

Japan Brand

seorang pelancong wanita dari jepun menaiki teksi Wira dari KLIA hendak ke Hotel Nikko. Dalam perjalanan si Yuki berkata pada drebar teksi....

Yuki : you see that car, very fast. Honda!

drebar: yaaaa....

Yuki : yeh yeh yeh... you see another one, Mitshubishi... so fast

drebar : yaaaaa... like fast and furious

Yuki : there is another car, Toyota. Ooooouuhhhh..... so fast..... not like your taxi, so slow....

drebar : yaaaaaa

Sampai sahaja di hotel, pelancong Jepun itu terperanjat deangan kadar tambang teksi di meter....

Yuki : why so expensive?

drebar : Wira, malaysia car. Meter, Japan made. So faaaasssssstttttttttt!
sambil menunjukkan meter tambang pada pelancong jepun.

Tuesday, April 15, 2008

10 Jenis Makanan Anti Kolesterol

1. SOYA

Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga Dpt
menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

02. KUACI

Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL
Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga
matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING

Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak
mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh
diperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL

Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan
khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg
memakan makanan segera dankemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kemak dlm badan.

5. IKAN TUNA

termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel.
Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin
E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL
dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.


7. MANGGA

Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong,
betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol
7R DL dlm tubuh.

8. KISMIS
Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.

9. OAT
Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa
pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah.
mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya
dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.

10. JAMBU BATU

Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan
mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya;bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu
sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan
berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yang
sesuai

Sebentar...baca laa

1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?

- Mengikut cara Rasulullah s.a.w,beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya(yg last tu), lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.
Mengapa?Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam
enzim,tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim
yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan
process of digestion.Mengapa menghisap garam? Kerana garam
adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita.
Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter
mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal
dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.Kenapa
garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga
adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah
dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat
menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu
manusia.



2. Cara Rasulullah mengunyah

- Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.



3. Membaca Basmalah
-(Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelum makan untuk
mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat
perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun
akan musnah dari sumber makanan itu.

4. Cara Rasulullah minum.
-Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh
yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan
jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari
bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum
itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita.
Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon
dioxide, yang apabila bercampur dgn airH20, akan menjadi H2CO3,
iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic.
Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas.

Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

Mengapa Islam menyuruh disebat 100kali orang belum berkahwin yang berzina, dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina?

Badan manusia akan mengeluarkansel-sel darah putihatau antibiotik yg dapat melawan penyakit. Dan sel-sel ini terdapat di daerah tulangbelakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia.Lelaki yangbelum berkahwindia akan dapat mengeluarkanberibu-ribusel ini, manakala lelaki yangsudah berkahwinhanya dapat menghasilkan 10 unit sel
ini sehari, kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain akan
hilangkerana perhubungan suami isteri. Jadi apabila lelaki yang belum
berkahwin didapati salah kerana zina hendaklah disebat 100 kali.
Ini adalah kerana apabila diadisebatdi belakangnya, suatu amaran
tentang kesakitan itu akan membuatkanpenghasilan beribusel antibiotik
yang dapatmelawan virus HIV jika ia ada di badannya, dengan itu
dapatlah antibodi melawan virus HIV itu. Tetapi jika lelaki itu sudah
berkahwin,walaupun disebat 100 kali ia akan tetap menghasilkan 10
unit antibodi sahaja, jadi dengan itu hukumannya direjam hingga mati
agar dia tidak dapat merebakkan virus HIV itu.



Itulah sedikit
sebanyak inti syarahan yg disampaikan oleh Dr Jamnul Azhar. Harap ia akan
memberi manfaat pada anda sekalian, dan sedikit informasi yang
diberikan oleh Mudaris(guru) ana, Mudaris Iskandar mengenai Ka'bah.
Mengapa ia terletak diMekah al-Mukarramahdan mengapa ia empat
persegi (cube).

Ia terletak di posisinya sekarang kerana setelah
dibuat kajian oleh para cendikiawan dariPakistandan Arab, didapati,
tempat terletaknya Ka'bah sekarang itu, adalah betul-betul ditengah
bumi.
Mengapa ia empat persegi, ia melambangkan perpaduan ummah yang
bergerakmajubersama, equality and unity, tidak seperti bentuk pyramid,
dimana ia diumpamakan, seperti hanyaseorang pemenangyg berada diata
setelah ia memijak-mijak yang lain. Dan antara lagi sebab
mengapa 4 persegi melambangkan 4 imam besar, Maliki, Hambali, Hanafi dan
Syafi'i, melambangkan kebenaran keempat-empat Imam tersebut.

Monday, April 7, 2008

Lawaknya....

Kisah-1
suami : Kenapa Sayang menangis?
Isteri : Saya telah baca sebuah buku. Sad endinglah bang..
Suami :: Buku apa?
Isteri : Buku bank abanglah..



Kisah-2
Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta derma.
Derma untuk rumah orang-orang tua. seorang budak pun membuka pintu.
budak : derma ape bang?
lelaki : derma untuk rumah orang-orang tua. adik ada apa-apa untuk didermakan?
budak : nanti jap.saya ambilkan atuk saya.
lelaki : ?????

Kisah-3
Tunang Farid, Siti, menelefonnya untuk memutuskan pertunangan mereka.
Farid : Mengapa?
Siti : Saya dah bosan ngan awak. saya dah ada teman baru. Sebelum tu awak mesti kembalikan semua gambar saya.
Farid : Ok. Tapi saya tak ingatlah yang mana satu gambar awak, Nanti awak pilihlah sendiri dan yang selebihnya kembalikan kepada saya.
Siti : Erkkkkkk........ Benci .........

New HairStyle For 2008...




so...pilih-pilih la yang mana berkenan...hehehe

Saturday, March 29, 2008

3 Anak Dara

Aminah, Sarimah dan Juliana merupakan 3 anak dara kesayangan Pak Abu.
Mereka bertiga jarang keluar secara berasingan dari keluarga.Mungkin memasing
dah meningkat "remaja-remaji' maka Pak Abu memberi kebenaran untuk mereka
bertiga untuk keluar menonton wayang Star Wars yang tengah hangat gilerr
ditayangkan tambahan dgn publisiti yang meluas!!!!Satu aje amanat Pak Abu kepada 3 anak daranya itu.


Pak Abu : "JANGAN KAMU LAYAN DAN JAWAB JIKA DITEGUR LELAKI"


Dan amanat itu nampaknya dipegang teguh oleh ketiga-tiga anak dara
ini.Sehinggalah tamat wayang dan mereka mula landing kat bus stop nak balik umah dah!!!!


Tetiba muncul seorang jejaka yang macho handsome gillerrr!!!Namun amanat
Pak Abu membataskan niat mereka utk megurat jejaka idaman Malaya itu.

Jejaka tu lak tak sombong.Dia buat macam-macam agar 3 gadis tu respons namun hampa!!!Memacam dia cuba.Tak der jugerk!At last dia dapat satu
akal!!!Jeng- jeng!!!


Ketika itu jugerk melintas seekor ANJING liar berhampiran Bus Stop tu....


Jejaka : Eh! Apalah 'KAMBING' ni; tak der tuan ker..sampai dalam KL
sesat!!!Haprak punyer Tuan!!!!(merungut, keras,serius, marah).


Aminah : Ammelah senara ni....inhu mhungan ngambing la...inhu ANNYING!!!!( Apalah saudara ni, itu bukan kambing la..
Itu ANJING!!!)


Sarimah : Ammelah ngammu nhis...mhamha thak magi nyangap lha!!!
(Apalah Kamu ni...Bapa tak kasi cakap la!!!)


Juliana : Nhathip mhaik angu thak nyangap !!!!
(Nasib baik aku tak cakap!!!!)


Jejaka : (Dalam hati : 3 dara SENGAU rupanya!!!).

You And Your Boss

1. When you take a long time, you're slow.
When your boss takes a long time, he's thorough.
2. When you don't do it, you're lazy.
When your boss doesn't do it, he's too busy.
3. When you make a mistake, you're an idiot.
When your boss makes a mistake, he's only human.
4. When doing something without being told, you're overstepping your authority.
When your boss does the same thing, that's initiative.
5. When you take a stand, you're being **g-headed.
When your boss does it, he's being firm.
6. When you overlooked a rule of ettiquette, you're being rude.
When your boss skips a few rules, he's being original.

7. When you please your boss, you're arse-creeping.
When your boss pleases his boss, he's being co-operative.
8. When you're out of the office, you're wandering around.
When your boss is out of the office, he's on business.
9. When you're on a day off sick, you're always sick.

When your boss has a day off sick, he must be very ill.
10 When you apply for leave, you must be going for an interview.
When your boss applies for leave, it's because he's overworked.

Pose Baby Asyreen Maisara