Nuffnang

Tuesday, March 31, 2009

Penyakit Orang Yang Ada Keyakinan Diri

Kiriman email dari iMotivasi,untuk dikongsi bersama-sama

Usahlah berlagak seolah-olah tahu semua perkara. Kelak nanti orang akan perasan yang kita buat-buat tahu walhal kita sebenarnya tak tahu. Orang sekarang bijak-bijak belaka. Sebelum Anda terkena, baik sedar. Jika Anda tak tahu, lebih baik cakap tak tahu dari buat-buat tahu. Nanti bila dah terkena, malu!.

Silap kebanyakan orang yang konpiden adalah terlalu banyak bercakap. Kekadang orang lain sedang bercakap, dia tetiba mencelah pastu dia nak orang lain dengar cakap dia, pendapat dia, idea dia. Mana leh camtu. Kena respek orang juga, tak leh main hentam masuk begitu saja.

Penyakit orang yang ada keyakinan diri adalah riak dan over-confident. Hati-hati. Anda dah tahu, dalam usaha mengejar kecemerlangan, kita kena konpiden, yakin boleh buat dan ada ‘feel’ yang Anda boleh buat. Tapi jangan sampai terlebih pulak, hinggakan Anda melakukan kesilapan hingga terlepas segala-galanya sebab dah terlalu yakin. Pasal apa leh silap?

Over konpidenlah tu.

Macam memandu jugak. Kekadang ada orang memandu laju, entah hape yang dikejornye. Statistik kemalangan terkini menujukan, pemandu yang kerap mengalami kemalangan adalah pemandu yang memandu dengan laju. Ni serupa dengan over konpiden la ni. Silap sikit, habis nyawa melayang.

Dalam hidup kita tidak boleh terlalu kelam kabut. Sesetengah situasi, memang kelam kabut itu perlu. Tapi sikap berkelam kabut jangan selalu dipakai untuk semua situasi dalam hidup kita sehari-hari. Kelak nanti merana sendiri. Memandu ke, berjalan ke, buat kerja ke, memasak ke, bercakap ke, tak yah kelam kabut. Biar tenang.

No comments: