Nuffnang

Tuesday, April 7, 2009

Mee Segera????Makan Segera....Hehehe

Hehehe...oleh kerana saya salah sorang pembeli mee segea,yg dimkn "time nak segera"hehe...time darurat la,jadi ni mcm kira pedoman utk diri sendiri dan kawan-kawan semua...layaaannnn

Mungkin ramai sudah tahu bahawa mi segera mengandungi lapisan wax (sejenis lilin) yang akan mengambil masa 4-5 hari sebelum dapat dikeluarkan daripada sistem badan. Cara terbaik untuk mengelak daripada akibat buruk wax terhadap tubuh kita adalah dengan mengubah kaedah memasaknya. Ini juga akan menghalang MSG di dalam serbuk perencah bertukar dari segi struktur molekular menjadi bahan toksik.

Begini cara terbaik:
(1) Rebus mi dalam air mendidih.
(2) Bila mi kembang, sejat atau toskan ke dalam penapis.
(3) Dalam periuk dengan air mendidih yang baru, masukkan mi dan tutup api.
(4) Masukkan pula serbuk perencah, kacau dan sajikan.

*Kaedah ini biasa dilakukan untuk mi jenis 'goreng' atau tanpa kuah. Jika hendak tambah telur dan sayur, masukkan dalam air mendidih baru, sebelum mi.

:: Ramai yang berusia 18-24 tahun mendapat penyakit pancreatitis (bengkak atau jangkitan pada pancreas) kerana terlalu kerap makan mi segera. Elakkan memakan lebih daripada 3 kali seminggu ::

Thanks info from Norzailina blogspot

1 comment:

Carol said...

Ai, mana sudah chatbox kau? Anyway, ni gambar si anak si Beth kah ni? http://madeinsabah.files.wordpress.com/2009/05/pestakalimarantenom-2009_1614.jpg?w=500&h=333