I dapat ni info dari majalah Mingguan Wanita keluaran Jan-Feb 2011 last year...kekadang tu kita suka buat bawang goreng sendiri dari yang beli dikedai,lebih dijamin kebersihan dalam pennyediaan dan kita pun tahu takat mana,banyak mana nak simpan buat stok untuk dapur kita sendiri....so ni cara-caranya....
1.Kupas kulit bawang dan cuci bersih.Hiris bawang dengan saiz sederhana.
2.Masukkan tepung ke dalam bekas,tambahkan garam sedikit.
3.Campurkan air sedikit dan bancuh sehingga menjadi adunan sederhana pekat.
4.Ambil bawang tadi menggunakan penyepit aau garfu dan goreng di dalam minyak yang panas.Pastikan api tidak terlalu besar.
5.Goreng sehingga baang kelihatan kekuning-kuningan.Angkat dan tos minyak.
Tips:
1.Untuk menghasilkan bawang goreg ygang besar,pilihlah bawang kecil yang bersaiz sederhana.
2.Pastikan baang dihiris tidak terlalu tebal atau nipis.
3.Ketika membancuh tepung,pastikan adunan tidak terlalu cair.Biarkan sederhana pekat agar bawang goreng kekal rangup.
4.Bagi menambah kerangupan bawang goreng,boleh cuba tambahkan tepung rangup,lebih kurang satu sudu kecil.
5.Bawang goreng tidak tahan lama jika dibiarkan terdedah pada udara panas terlalu lama.Simpan di dala bekas berpenutup rapat dan simpan di tempat kering.
No comments:
Post a Comment