Bahan (untuk hidangan lima orang):
450 gram ayam (dipotong sederhana kecil)
1 mangkuk minyak masak
12 gram buah pelaga
10 gram bunga lawang
20 gram pes tomato
25 gram serbuk kari
20 gram serbuk rempah kari
15 gram serbuk cili
15 gram serbuk garam masala
100 gram bawang merah (dikisar)
100 gram bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
2 batang serai (dititik)
15 gram badam (dibakar)
7 helai daun kari
5 tangkai cili kering (dikisar)
1 mangkuk air
Garam
Cara memasak:
1. Tumis bahan dikisar, daun kari, bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis.
2. Masukkan serbuk rempah di atas dan air, kacau sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam bersama serai, pes tomato dan badam serta garam.
4. Taburkan daun ketumbar sebagai hiasan.
Tips:
"Cara menyediakan masakan kari juga amat bergantung kepada rempah ratusnya. Kari ayam lebih enak dengan cara menumis rempah dan serbuk kari yang disediakan sendiri.
"Ketika menumis, kawal api dan tumis kira-kira lima minit menggunakan lebihan minyak menggoreng bawang sebelumnya.
"Susu cair yang digunakan juga harus dimasukkan dengan kawalan kerana jika terlebih, ia menyebabkan masakan terlalu berlemak dan menimbulkan rasa muak.
"Untuk itu, ketika merancang untuk memasak, ambil kira bilangan orang yang akan menikmati hidangan itu," katanya.
Bagi menghasilkan kepekatan kari, dia menyarankan penggunaan 100 gram gajus yang dikisar lalu dicampur ke dalam santan bersama rempah kari berkenaan.
Daun ketumbar turut memainkan peranan penting dalam membangkitkan aroma nasi beriani dan kari ayam berkenaan.
No comments:
Post a Comment