yummyyy..mee basah ayam is my fav..hubby n anak-anakpon suka....
Bahan:
Mee kuning ikut(byk ikut suka),
isi ayam potong-potong (atau tukar daging / seafood),
sayur sawi,
telur sebiji,
tepung jagung,dan serbuk perasa.
Hiasan:Bawang Goreng
Cara masak:
Mee
1.Panaskan minyak,goreng bwg putih,biar wangi dan masukkan mee.Goreng kering .
2.Pindahkan ke pinggan mee yg digoreng tadi tu.Ketepikan.
Kuah Mee
1.Masukkan air dikuali
2.Masukkan ayam/daging/seafood / apa sahaja kesukaan (ari ni ayam jer)
3.Masukkan sayur-sayuran (sayur sawi,kobis,lobak) *sukahatilah ikut kreativiti/kesukaan memasing
4.Dah mendidih,masukkan bahan perasa,pati ayam,
5.Masukkan telur (pukul sedikit).Kacau cepat2....masukkan tepung jagung utk pekatkan kuah mee.
6.Curah atas mee tadi...siap.taburlah bawang goreng dan lada.....sedap owww...
No comments:
Post a Comment