Bahan-bahan ( 9 inci / 23 cm )
2 1/2 cwn (250gm) tepung gandum
1 SK garam
2 SB sebuk koko
1/2 cwn mentega
1 1/2 cwn gula
2 biji telur
1 SK esen vanila
1 cwn susu segar (dicampur dgn perahan 1 SB lemon dan dibiarkan 5 minit)
2 SB pewarna merah (resepi asal)
1 SK cuka
1 SK baking powder
BAHAN TOPPING
250gm cream cheese, 30 gm mentega, 1 SB perahan lemon, 1 SB esen vanila dan 1 SB susu segar.
Cara-cara
Ayak tepung, garam dan sebuk koko . ketepikan.
Pukul mentega hingga lembut (1- 2 min). Tambah gula dan pukul hingga ringan (2-3 min).
Masukkan telur satu persatu dan tambah esen vanila. Pukul semula hingga sebati.
Masukkan susu, pukul dengan kelajuan sederhana dan masukkan bahan tepung, garam dan sebuk koko yg telah diayak.
Masukkan pewarna merah.
Dalam mangkuk kecil, campurkan bhn cuka dan baking powder(biarkan berbuih dan tuang ke dalam adunan kek . kacau sebati menggunakan senduk.
Bakar 170 C selama 25-30 (bergantung pada oven masing-masing.
sejukkan dan hias dengan cheese cream topping.
CREAM CHEESE TOPPING
pukul cream cheese dan mentega hingga lembut dan gebu. campurkan perahan lemon dan esen vanila.
sapukan pada keseluruhan kek dan boleh hiaskan dengan serbuk koko dan badam hancur atau mengikut selera masing2.
No comments:
Post a Comment